Tillbaka i Odense...

..trots storm och instællda tåg!
Jag vågade anta utmaningen i att ta mig øver halva Danmark i stormen och det gick bra. 5 h senare så ligger jag hær, bekvæmt i sængen och ska alldeles strax førsøka sova.

Men FØRST måste jag bara tacka alla ni underbara mænniskor jag træffat i helgen..
Mange, Jojo (+ Nova och Malte), Mamma & Pappa, Elin, Robban och Ian, Petter, Andrea, Vincent & Josef, Jon, Monne & Olivia, Erika, Malin & Lina, folket på CG, Ann-Sofie, Conny, Jeanette & Emma, SIA.

JAG ÆLSKAR ER! Tack før alla kramar och alla mysiga samtal..
Ni ær bæst, gløm aldrig det!

Nu ska jag tillbaka till vardagen.. Om ~ 8 h ska jag sitta i "skolbænken" så.. God Natt!

PUSS


Tjejen med en liten smula ADHD..

Ja, vid vissa tillfælla kan man fråga sig?!
Just nu sitter vi i skolan, på ett stælle dær det førbipasserar mycket mænniskor och en hel del snack och jag har tydligen SUPERsvårt vid att koncentrera mig då.. Dærfør ska jag nu, før min egen skull och før er som kænner att ni idag ska ta tillfællet i akt och læra er lite om laktosintolerans (Anna, detta borde du kunna :) )

Vårt DNA består av 4 olika baser som sætts ihop på olika sætt, som skapar våra gener.
Små ændringar = mutationer i dessa "basepair" orsakar antingen førødande konsekvenser eller utvecklar en egenskap som individen inte haft tidigare, men som gør den gott.

Våra førfæder var t.ex. alla laktosintolleranta eftersom enzymet som bryter ner laktose (laktase) tillverkades bara under tidig barndom (så att de också kunde ta del av modersmjølken). Vuxna mænniskor som då alltså (førhoppningsvis) inte drack modersmjølk, behøvde ju inte detta enzym. MEN nær mænniskan børjade dricka mjølk från tamdjuren før ca 10´000 år sedan, utvecklades alltså en gen som producerade detta enzym æven efter barndomen som gjorde mænniskan (de flesta) toleranta før laktos. De som alltså kan dricka mjølk har genomgått denna mutation = ær mutanta. Jag ær med andra ord halvmutant? Och André, jag vågar konstatera att du inte alls ær mutant?? HAHAHA

Ha en bra dag, ni lærda mænniskor :)
PUSS


JAAAAAAAAAAA :D !

Så var man bestådd førsta Modulen på Medicin!!

I Danmark kan man som resultat få:
-03, inte godkænd med andra ord (tom mindre æn IG)
00, inte heller godkænd.
02 - godkænd
4
7
10
12


JAG FICK 10 och ær totalt SUPERnøjd!!
GUD SÅ SKØNT DET HÆR KÆNDES...

Nu ska jag bara njuta, æta kvællsmat och sy, resten av kvællen :D
Ses strax mina kæra vænner!!
PUSS

Skola føljt av mødosam uppgiftsløsning...

Jag gav mig 5 minuter i førmiddags under mitt biblioteksbesøk, att skriva ihop ett inlægg som dærefter i stressandets strund inte har publicerats tror jag?!

Dagen har innehållit mycket læsning och så planerar jag att resterande vecka också ska se ut så att jag riktigt kan njuta och tillåta mig att koppla væck læsandet till helgen NÆR JAG KOMMER HEM :D!!

Jag vill också passa på att nyttja bloggen som en spridningskælla hær och nu:

I førra inlægget skrev jag och frågade nær det hade passat resp. familj Videfors, bæst med kalas till helgen och klara besked kom från mamma och pappa som ska ivæg under helgen.. Dærfør blir det, enligt era ønskemål, lørdag morgon och frukostkalas.. Det ælskar jag, så det passar perfekt!!

Den hær kommentaren av bror Jon, Monne och Olivia (ja, hon kan skriva på tangentbord! Nu ær hon ju faktiskt flera månader gammal :) )

Kan vi inte ta frukost, brunch, lunch, fika, middag, fredag, lördag OCH söndag?? Det hade funkat för oss ;) Ska bli gott och få hem dig ett litet tag...hur länge stannar du. Tror att vi kan när som.. Massor med kramar fr oss 3!

Såååå jag går runt och njuter av denna kommentar ska ni veta.. I LOVE YOU!


Ikvæll har jag varit ivæg på Thai-Bo ihop med 3 tjejer från klassen inkl. kæra Ellen och dessutom en annan svensk medicinstudent som heter Charlotte.. Det ær jættekul før minst en gång i veckan træffar man i princip en ny, svensk medicinare runt om på træningstimmarna..

Thai-Bo ær ett træningspass med høg intensitet och med inspiration från de olika kampsporterna som ær ihopsatt till en styrke- och danstimme, GRYMT KUL och det ær verkligen 1 h konstant svettande ;)

Nu ska jag snart attackera Mange på Skype..tænk att få træffa honom på fredag!! Nu var det 3 veckor sedan (har setts varannan vecka hela høsten førutom denna gång) och det ær i princip 2 veckor och 6 dagar før lång tid.. Men som alla vet så har det hænt något med vad vi tidigare benæmnde som 1 vecka..det har modifierats och 1 vecka har istællet blivit 1 dag. Visst kænns det så?

Nedan føljer några sjuvkikningar på mitt framtida lapptæcke (JADÅ jag ær nøjd mina tyg- och færgval!)





Och nu måste jag ju bara passa på att visa min tekanna som jag køpte på second hand førra veckan.. Ja Mange, jag har låtit den stå med varmvatten och massa diskmedel i sig hur længe som helst ;)



GOSH den ær smuk! Sov gott <3

Efter en stooooor kopp kaffe....

..ska jag snart ivæg på "Latin Toning Event". 1½ h latindans med høga tempo, det kan nog bli något! Låter roligt som lite annorlunda træningsform i alla fall..  

Dærefter ska jag inom ælskade Stof og Stil och køpa innerfyllning till mitt lapptæcke som jag har kommit ganska långt på och æven ny, vit tråd! Nær jag børjade med tæcket hade jag en helt ny, vit trådrulle och rætt vad det var igår så bara sprang maskinen øver mitt tyg och jag trodde att den hade gått sønder.. Paniken la sig och jag såg att tråden var slut.. Ja, ett lapptæcke ær vad det ær! Det ska sys och klippas i otaliga mængder :)

Men så mysigt jag tycker det ær att vara i gång med något mer æn læsning hær hemma. I torsdagskvæll, efter att ha suttit och læst i många timmar under dagen, så tænkte jag ta upp bøckerna igen efter kvællsmat TILLS jag kom på den geniala idéen att børja med tæcket. Det var inte direkt før att jag behøvde læsa som jag tænkte gøra det, utan før att jag inte direkt hade något annat att gøra..och dær kom mitt goa lapptæcke in i bilden.. Lovar att visa en bild på det hela nær det ær klart...Men nu blir det latinodans før hela slanten.

Ni anar inte hur mycket jag saknar er dær hemma!! Vi får bestæmma hur vi ska gøra till helgen nær jag kommer.. Jag och mamma<3 pratade ju om att fira mig någon gång den helgen eftersom jag ær i Odense den 3:e :S

Vad sæger folket, nær hade det passat bæst, før naturligtvis vill jag att så många av er har møjlighet att komma?!
Frukost, brunch, lunch, fika, middag, fredag, lørdag, søndag? ÆLSKAR ER!!

PUSS


2 dryga timmars holdundervisning..

 ...dær jag och enzymer har umgåtts allt før tætt inpå varandra under en allt før lång tid!
Jag ær milt sagt vældigt trøtt i huvudet efter ca 20 uppgifter av nedanstående exempel:

• Tegn en kurve af et reaktionsforløb med et allosterisk enzym i et plot med hastighed op ad y-aksen og substratkoncentration ad x-aksen. Hvad kaldes formen på denne type kurve? Hvordan ser kurven ud, hvis man tilsætter en allosterisk aktivator henholdsvis inhibitor?

Har idag haft 4 timmars holdundervisning vilket menas ledarledda timmar dær man går igenom uppgifter som man dels gjort hemifrån och dels løser under timmens gång. De två sista timmarna handlade som sagt om enzymer och det ska inte mycket till før att de små liven, helt och hållet tar kol på en. Jag førsøker att rikta tanken åt hur fantastiska dessa enzymer faktiskt ær och efter att ha læst frasen: Life wouldn't exist without enzymes, ca 50 ggr i våra lærobøcker så kan jeg godt forstå at vi skal igennem det hele!

Nu om kort, ska jag ivæg och træna Crossfit och har idag vågat mig på det riktigt passet och inte bara intro-timmen. Jag brukar gå totalt genomsvettig MEN NØJD, från intro-timmarna men kænde idag før en ænnu større utmaning och dessutom skulle 2 från klassen också dit så då kunde jag inte ge upp :)

Imorgon var det tænkt att vi skulle få komma och vara med på en dags obduktion men fick idag besked om att dær inte var något lik (på gott och ont) så det blir instællt. Sekunden efter att ha læst, blev jag jættebesviken før jag hade verkligen sett fram emot detta men ja som sagt, det ær ju helt fantastiskt att dær inte døtt någon som ska obduceras? Istællet blir det en dags ledighet som jag redan planerat ett studie-schema før ;) Det gæller ju att hålla igång!!



Typisk Crossfit-lokal..




Tacofest och LA-bar! (och Fars dag!)

Hej gott folk, speciellt du pappa som idag ska njuta lite extra før att du ær du!
Grattis på Fars dag ælskade daddy!!



Igår hade vi svorsk (svensk-norsk) tacomiddag hemma hos Norge-Ellen.. Fantastiskt trevligt och jag ælskar hennes lægenhet, som hon delar ihop med en annan tjej, Maren! Ellen hade dessutom besøk hemifrån øver helgen och Synnøve, hennes væn, hade igår bakat værldens godaste æpplepaj som de bjød på.. Næsta gång jag ær hemma gør vi ett nytt førsøk på kaka-från-Odense.. Denna gång blir det alltså vaniljkræmsæpplekaka och inte kanelkakan, som vi sist misslyckades kraftigt med! :) Robban, du tycker kanske annars att jag bara ska køpa med mig en sådan dær socker-bombskaka till dig, haha?

Igår gick vi dærefter vidare till ett utestælle som heter LA-bar.. Dær var galet mycket folk och varmt som baaara den..men det var hur kul som helst.. Nær klockan nærmade sig 03.00 var jag så trøtt så då bar det hemåt. Hur længe de andra stannade vet jag inte, imponerad øver hur længe vissa kan dansa och allmænt bara vara ute. Hade jag fått bestæmma hade man haft typ høgstadie-disco-øppettider på utestællen, haha!!

Idag ær det min tur att stå i "Halv åtta hos mig" som jag, Evelina och Eleonor har som søndagstradition from førra søndagen då Mange var hær och vi var hemma hos Evelina på tre-rætters ;)

Vad jag ska bjuda på ær ænnu hemligt men jag lovar att fota spektaklet!!
Idag ska jag med andra ord laga en hel del mat, vilket ska bli jættemysigt! Ska också hinna plugga och træna tænkte jag. Vi hade planer på att besøka en Second Hand-møbelbutik idag och samtidigt sticka inom Odense Bazar som ær en slags saluhall dær de samlat upp en massa olika delikatesser och specialiteter från olika værldsdelar.. Det ena stællet var stængt så vi får ta det i veckan istællet..

Nu ska jag komma igång med dagen men innan dess vill jag slå ænnu ett slag før min ælskade pappa.. Du ær bæst!!

Ha en bra dag allihopa, puss och kram

Læs læs læs!

Den dær førvarningen om att Modul 2 (varje termin indelas i två moduler och vi har nu påbørjat modul 2) kommer bli hårdare ska nog verkligen tas på allvar. Dær ær redan desto mer att læsa och enligt mig, kænns det redan som vi tagit 10 steg upp på svårighetsnivån.. Tro dock inte Modul 2 att detta avskræcker mig, nu kænns det bara som att det børjar på allvar det hær!!

I førmiddags har jag læst om celldelning - mitosis och meiosis. Detta ær vanlig celldeling resp. kønscelldelning. Man kan tycka redan hær att de kunde varit lite mer uppfinningsrika och kommit på två ord som skiljde det hela lite mer.. Vænta då, och hør hær!

I processen celldelning har man att gøra med føljande begrepp:

Kromosomer, eu- och heterokromatin, kromatid, centromer, centriol och centrosom.

Varfør bad namngivaren inte om hjælp om han nu var helt slut på idéer?!

Tack och lov har jag kæra Khan Academy att luta mig tillbaka på och finna førklaringar till det hela!

http://youtu.be/ijLc52LmFQg

Før er som kænner att ni borde læra er lite mer om celldelning och de olika begreppen jag nyss næmnde (pappa kanske ?) :)

Nu ska jag ivæg till skolan. En tredje førelæsning før veckan, væntar! Och denna gången har jag faktiskt læst och førberett mig lite så det borde gå som ett rinnande vatten detta!

Ha en bra dag ni søta mænniskor. Baci!



Hælsningar från mig och Salman Khan!

I væntan på Mange!

Såja, då var vi på vars ett håll igen :S

Idag har det nog varit jobbigast av alla gånger att skiljas från kæra M..
Nær man børjar gråta 2 h innan tåget rullar in på perrongen, så ær det kørt kan jag konstatera. I ett svagt tillfælle har jag lovat Mange att inte gråta fler gånger, varken nær jag sjælv eller han hoppar på tåget.. Idag gick det løftet som sagt, sæmre æn någonsin.. Jag kunde inte ens stå kvar och vinka nær tåget børjade rulla utan skonade mig från extra tårar och gick från stationen så snabbt som møjligt och utan befogenheter, med kænslan av att vara værldens mest ensamma mænniska..

Nu æntligen loggade Mange in på Skype :)
...så, nu lægger vi undan skolbøckerna før idag och gråter førmodligen ytterligare en skvætt..

Før att citera Robyn (ur låten "Cry when you get older"):

Hey girl in the strobing light
What your mama never told ya
Is love hurts when you do it right
You can cry when you get older

Young boy by the traffic light
What your daddy never told ya
Is love hurts when you do it right
You can cry when you get older

Ja, då gør vi i alla fall rætt :) !
Sov nu gott allihopa. Imorgon ringer kl 06.15 och då ær det dags att ta igen MÅNGA sidor som skulle læsts, dels till idag men också till førelæsningen imorgon..

Ps: Vælkommen Modul 2, kænn dig fri och hæmningsløs till att inspirera mig. Ds!


Mysig helg væntar!

Nu ær Mange på intåg mot Odense.. Ær førmodligen i København lige nu och hade jag fått ønska, hade han tagit fågelvægen till min adress och redan varit hær før 5 timmar sedan.

Att sakna någon ær otroligt fint men gud vad smærtsamt. Nu de sista timmarna innan jag får krama om honom på terrongen och gråta en skvætt øver hans axel, ær totalt olidliga. Det fina med det hela ær att jag faktiskt vet vilken lycka det hela medfør.. Om jag istællet vænder på det och tænker vilka fantastiska dagar vi ska få tillbringa ihop nu, tom. måndag då Mange tagit ledigt før att stanna lite længre, så kan jag tænka mig att stå ut dessa timmar nu!
Om lycka hade kunnat hjælpa, så hade min lycka just nu healat en stor del av Afrika kan jag sæga..

Jag trodde mig skulla hinna sova 40 min nu under eftermiddagen någon gång men jag tror liksom inte att jag har ro att koppla bort kvællens hændelse riktigt! Har dærfør gått runt och småpysslat hær hemma och ska nu stælla mig med disken (før typ 10 ggn idag kænns det som!) och dærefter gøra ihop lite mat så vi kan æta något direkt nær vi kommer hem hær igen!

Imorgon blir det en runda på stan. Får se om vi møter upp Evelina och Eleonor som nog också skulle ut och shoppa, och kanske tar en go, svensk fika (excisterar ju typ inte utanfør Sveriges grænser att man sætter sig ner och tar en STOR kopp kaffe och bara slappar 1 h..Det saknar jag!). På kvællen blir det restaurang och dærefter vill Mange gærna på bio tydligen så det blir det sækert :) !

Icke namngiven

Jullyktor och diverse mysiga julbelysningar ær redan uppsatta hærover. Jag har inte sett om de tænder upp dem om kvællarna men det må undersøkas i helgen.. Det finns ju inget mysigare æn småbelysningsljus utomhus! (Jo, det finns det kanske men ni hejar mitt utrop før julen va?)

Vi hørs næsta vecka folket.. Om 1 h står jag på tå, på perrongen och ær nervøs!

Bubblande færska bilder från rummet mitt och den omtalade trøjan! :)



Pysselverkstad i sængen :)



Min ljuvliga, vitmålade gratis-soffa som jeg godt kan lige!





Såhær fin blev min gratis-stol (från gymmet dær hemma :) ) med nya klæder som mamma hjælpt mig sytt!



Och hær har vi æntligen trøjan, haha! Den ær fantastiskt søt i verkligheten med massa olika færger på kulorna.. Jag kunde liksom inte sluta riktigt heller så det blev nog desto fler æn vad jag tænkt mig från børjan. Køpte en beige trøja också men jag tyckte sjælv det blev en lite roligare effekt mot det svarta så den andra får komma tillbaka till H&M och en hård galge!



Detta ær uppe vid nacken, bak på alltså! Sen høll jag resten av ryggen fri från bollar eftersom det blir ganska obekvæmt att sitta eller ha en tung ryggsæck, med sådana på hela ryggen!


Tænk vad pysslig jag blivit. Imorgon efter tentan ska jag inom stof og stil och køpa lite tyg før att påbørja ett lapptæcke som kommer bli ett superfint inslag i mitt rum. Det kommer nog att få gå i pastellens mønster det också.. Jag passar ju liksom på att ha det så tjejigt som møjligt nu så slipper kanske Mange bo i ett ljusrosa cupcake-hus (æven om jag tror han ælskar det!) før resten av våra liv :)

Ha en hærlig kvæll.. Nu kommer snart Evelina, Eleonor och Kjell øver på tomatsoppa och hembakt brød før att prata igenom det sista infør tentan imorgon. Puss och kram!

Akut beredskap och SILVAN

Hej allesammans :)

Ni kænner redan av en økad aktivitet va?
Om några minuter ska jag ge mig ivæg till gymmet och køra lite lætt styrka..sen bær det vidare till WP (lika bra att jag introducerar det førkortade namnet før er direkt) Det ær vårt lilla tillhåll vid sjukhuset dær i princip all undervisning kommer ligga om något år. Det heter Winsløvsparken men från och med nu kænner ni det vid WP, bra!

Imorgon har vi en deltenta som heter Akut beredskap. Den ær uppbyggd av 12 delmoment som har med førsta hjælpen att gøra. Vi ska gå runt och agera vid de olika stationerna och blir førmodligen bedømda efter vilken føljd vi prioriterar olika saker, om vi behåller lugnet, om vi skøter allt rætt och, om vi kommer ihåg att ringa 112 vid varje station..

Nej nu ska jag sticka ivæg.. Jag lovar att en bild på min vackra, hemmagjorda trøja får se dagens ljus genom bloggen sen idag ;)

PUSS

Førsta tentan avklarad!

Hej vænner.

Ja, så skrev vi vår førsta tenta hær igår - på min ælskade mammas fødelsedag och allt!

Provet innehøll 21 uppgifter och jag tror alltid max.poængen ligger på 100 p.
Vissa uppgifter kændes inte helt logiska och några hade nog i princip ingen av oss hørt om tidigare men jag tyckte ændå det kændes som att det gick jættebra!
Ehm, fantastiskt vad snælla de var med tiden i alla fall men så skulle man ju också ha nog med tid till att sitta och riva av från kalkyleringsarken man skriver på och placera i 2 olika kuvert + fylla i uppgifter på samtliga 13 sidor som jag tydligen fick ihop allt som allt :)

Provet skrev vi mellan 13-17 men jag var klar någon timme innan. Nær vi sedan stod utanfør før att vænta på att få komma in i salarna igen och hæmta ut ens saker så kom en ganska så mærklig kvinna (før en gång skull skriver jag i total underdrift) fram till oss och frågade om hon kunde intervjua någon av oss till en fantasy-bok hon skrev.
Istællet før att bara informera oss om vad som gællde så hade hon ritat ihop något plakat dær hon skrivit ja, vad det nu stod med stora, røda bokstæver som hon tryckte upp i huvudet på oss, HAHA!
Jag, ihop med en annan tjej som heter Agnete nappade så klart och fick då att veta, att kvinnan skrev en bok med en huvudperson som var medicinstuderande på førsta året. Hon skulle veta hur vi kænt oss under tentan och allt møjligt mærkligt som jag inte alls førstår vad hon skulle med det till :S

Nåja! Skønt att man inte sjælv sitter i den sitsen med sådana tokiga idéer :) Vem vet, jag och Agnete kanske blir næsta Ron och Hermione.

Igårkvæll stack jag, Evelina och Eleonor (piff och puff ska jag snart børja kalla de två eftersom jag absolut inte kan styra vilket av namnen jag råkar sæga..) inom en matbutik - ælskade Føtex, och handlade på oss varor før att gøra en tacopaj - herregud vad uppskattat det var från min sida.. Kunde ju øverhuvudtaget inte sluta æta, haha!

Senare på kvællen stack vi till ett stælle i stan dær många andra från klassen också var. Det ær jættetrevligt, før var man æn går så ær dær minst någon medicin/kiropraktorstuderande dær!

I eftermiddag har jag pysslat med en trøja som jag køpte idag på H&M och sytt på søta, handgjorda ull-bollar. Lovar att visa den (+ min søta fynd-soffa) imorgon i ett inlægg :)

Så vi hørs, ta hand om er allihopa och igen.. Mor, tillykke med dagen i går. Jeg elsker dig <3


RSS 2.0